Slægts- og lokalhistorie
Træ- og møbelindustrien i Ikast
Indledning
Ikast har i mange år været kendt for sine mange hundrede tekstilvirksomheder og sport.
Træ- og møbelindustrien har aldrig fået samme opmærksomhed. Ikke desto mindre har i gennem ca. 50 år op til mange hundrede personer hvert år tjent deres løn her, som de har indkøbt for, betalt skat af, osv. så der er blevet råd til ældrepleje, veje, skoler, bibliotek osv.
Hvis man om 100 år vil skrive Ikasts historie fra ca. 1960 til 2010, vil træ- og møbelfabrikkernes historie let blive glemt. Hvis historien herom skal bevares, skal der handles nu, hvor der stadig er nogle, som har været med og kan huske og fortælle.
Derfor startede vi dette projekt i 2017, hvor formålet var at beskrive træ- og møbelindustrien historie i Ikast. Det blev mere omfattende end forventet, og med en pause under Coronaepidemien har det til løbet til 2023.
Det viste sig hurtigt, at der ikke var bevaret meget om de virksomheder, der har været her. Hverken fagbevægelsen eller arbejdsgiverne har kunnet bidrage med historisk viden.
Vores undersøgelser baserer sig derfor primært på interviews med arbejdsgivere og medarbejdere, samt søgninger i aviser og tidsskrifter, bygnings oplysninger i web-lager og opslag i CVR registret efter virksomhedsregistreringer og regnskaber. Desværre har det vist sig, at nogle regnskaber, som er afleveret fra CVR til Rigsarkivet, ”ikke længere kan findes”. Derfor mangler der en del om de ældre virksomheder.
På trods af vanskelighederne er det lykkedes os at finde oplysninger om over 40 virksomheder, der dækker perioden fra 1930érne til i dag. Der er her både tale om helt små enkeltmandsvirksomheder og virksomheder med op til 150 – 200 medarbejdere. Helt store virksomheder med mange hundrede ansatte har der ikke været i området.
Kilde: F. Artved optælling af virksomheder i materialet.
For 1930érne vedkommende har vi kun kunnet finde sikre oplysninger om 2 virksomheder (Elvin Hansen og William Larsen), som ud over primært at være tømrervirksomheder også - i alt fald i perioder - havde en mindre træindustriel produktion ved siden af.
Der kan mangle nogle små virksomheder i vores undersøgelser, men med de kilder, vi har haft til rådighed, har vi ikke med sikkerhed kunnet identificere flere virksomheder med en vis grad af industriel produktion.
I 1940érne grundlagdes 3 egentlige møbelfabrikker i Ikast:
I 1943 N.P. Sørensens Midtjydsk Møbelfabrik, som lukkede allerede i februar 1945 efter en brand.
I oktober 1945 S.E. Petersens Midtjydsk Møbelfabrik der fortsatte til 2008.
(S. E. Petersen havde været møbelsnedker på den nedbrændte fabrik af samme navn).
I december 1945 Ikast Møbelfabrik der lukkede i 1970.
(Fortsættelse af Chr. Schmidt-Møllers lille trævarefabrik på Sportsvej, stiftet ca. 1940).
Storhedstiden for træ- og møbelindustrien var fra 1960érne til efter årtusindskiftet, hvor der var op til knap 20 virksomheder i gang på samme tid.
Fra 1960erne gik mange tømrerfirmaer over til en industriel produktion af døre, vinduer, køkkenelementer, inventar mv. Langt de fleste af virksomhederne i Ikast var underleverandører af døre, vinduer, inventar, lister, møbelgreb, limtræ og køkkenelementer til byggeindustrien, køkkenfirmaer eller til møbelfabrikkerne.
1980érne og 1990’erne var storhedstiden for produktion af billige fyrretræsmøbler.
Af de større møbelfabrikker, er det kun de nu lukkede Winge Møbelfabrik A/S, Midtjydsk Møbelfabrik, Ikast Møbelfabrik A/S og Møbelfabrikken Viking samt Core One, der fortsat eksisterer, der har haft egne designs af kvalitetsmøbler.
Efter globaliseringen omkring årtusindskiftet med import af billige varer fra Østeuropa og Fjernøsten gik flere virksomheder konkurs, andre lukkede blot. Denne udvikling blev forstærket af finanskrisen i 2008/09.
I 2023 er der kun 6 virksomheder med i alt omkring 280 ansatte. Herudover har Core One 5-600 ansatte i Vietnam.
De virksomheder der fortsat findes, kan meget groft opdeles i 3 ”overlevelsesstrategier”:
1: Produktion af standardprodukter, høj automatiseringsgrad og lave lønomkostninger.
2: Udflytning af produktion af standardprodukter. Udvikling, markedsføring og ledelse i Ikast.
3: Udvikling, design og produktion af individuelle specialprodukter.
Ud over virksomhedshistorierne er der for at supplere billedet medtaget 11 historier fra medarbejdere i træ- og møbelindustrien gennem tiderne.
Mange tak til de forfattere der selv har skrevet deres artikler, tak til dem, der med stor velvillighed har ladet sig interviewe, har bidraget med fotos og tegninger og efterfølgende har læst vores artikler kritisk igennem og endelig tak til Erik Hansen, der på vegne af Ikast slægts- og lokalhistorisk forening, har stået for vores arrangementer i forbindelse med projektet.
Igennem hele projektet har vi forsøgt at få tilladelse fra alle opretshavere. Såfremt der er nogle, hvis ophavsret vi alligevel har overtrådt, beder vi om, at de pågældende kontakter os.
Klik her for at læse de enkelte virksomheds- eller personhistorier.
---o---
Hele projektet er gjort tilgængeligt for en bredere kreds og gemt for eftertiden på "Danskernes Historie Online".
Det er Danmarks største digitaliseringsprojekt af litteratur inden for emner som personalhistorie, lokalhistorie og slægtsforskning.
Projektet er gemt som PDF-fil, og det er dermed PDF søgbart.
Klik her for at læse hele projektet:
Bording, december 2023/juni 2024
Ester Bukhave og Frank Artved