Slægts- og lokalhistorie
Anne Trælborg og den franske soldat.
Af Ester Bukhave.
I min mormors familie snakkede min mormor og hendes søskende om, at vi på deres fars side stammede fra en fransk soldat under Napoleonskrigene, for ”det havde farbror Kristian (Kr. Jensen, Bondehøj) selv sagt”.
Et par familiemedlemmer mente desuden, at de havde et eksotisk udseende med høje kindben og grønne øjne, som var træk, de havde arvet fra franskmanden.
En anden havde hørt om spaniolerne på Koldinghus og mente, at det nok var en spansk soldat i stedet – men i al fald, de var ikke i tvivl om, at vi havde spændende blod i årerne.
Da jeg for mange år siden begyndte at dyrke slægtsforskning, var de der da også straks og spurgte, om jeg havde fundet franskmanden.
Jeg ledte både på min oldefars mors og fars side, men fandt i mange generationer tilbage blot ganske almindelige morsingske bønder, hvoraf tilmed ingen var født i årene under Napoleonskrigene.
Dog fandt jeg i et skifte fra 1816 efter Peder Degn i Sejerslev, at en ung mand, Laurs Andersen, søn af søsteren til min 3tipoldemor, var i det danske auxiliærkorps i Frankrig. Så jeg regnede med, at det nok var ham, der var tale om.
Der gik mange år.
Men så faldt jeg for efterhånden en del år siden helt tilfældigt over et opslag på det gamle, nu lukkede DIS-Forum. Her søgte en dansker for en fransk bekendt oplysninger om slagter Jakob Smith og hustru Anne Troelborg i Nykøbing.
Det var kendte navne. Jeg var flere gange stødt på dem i skifter. Anne var søster til min 2tipoldemor, Mette Jensdatter – og dermed moster til min oldefars far.
Anne var født i 1784 i Trælborg i Lødderup sogn, datter af husmand og smed, Jens Svenningsen og hustru Kirsten Mikkelsdatter.
Der er sikkert mange, som dyrker slægtsforskning på Mors, som kender deres navne, da Anne har mange søskende med mange efterkommere.
Søskendeflokken er bl.a. nævnt i skiftet efter Annes far, Jens Svenningsen i Trælborg i Lødderup sogn, i skiftet efter hendes farbrors enke, Mette Jakobsdatter i Græsborg samt i skiftet efter hendes mor, Kirsten Mikkelsdatter, der ved sin død boede hos datteren Maren i Andrup.
Jeg fik herefter direkte kontakt til den franske dame, på hvis mands side familieskabet var. Hun kunne oplyse, at Jakob Smith var født i Riquewhir i Alsace i 1771. Hans far, Christoph Smith var en velstående borger og slagter i Riquewihr. Familien var protestanter.
Jacob skulle være flygtet fra Frankrig ”vist nok” pga. problemer med myndighederne under den franske revolution. Han var rejst til Danmark
og her selv meldt sig som soldat i den danske hær.
Efter endt tjeneste nedsatte han sig i Nykøbing som slagter og blev her gift med Anne Troelberg og fik en række børn: Marie, Hans Rudolf, Jacob Christopher, Elisabeth Kristine, Gotfred Henrik, alle født i Nykøbing i perioden 1807-1820.
Efter en del år i Nykøbing, flyttede hele familien til Alsace og Jacob nedsatte sig som slagter i Riquewihr. Her fik de i 1823 en datter mere, Anne Marie.
Jacob døde i 1837, Anne i 1849. Begge døde i Riquewhir.
Blandt parrets efterkommere er vinproducenten Jean Christophe Bott Geyl i Beblenheim, hvis vin fra Domaine Bott Geyl også sælges her i Danmark.
Så måtte jeg jo i gang med at lede efter spor efter Jacob her i Danmark:
7 juli 1795 lader Jacob sig i København hverve til 2. musketerkompagni i den danske hær.
Robespierres såkaldte rædselsregime herskede da i Frankrig. I denne periode masseudskrives soldater til Den franske Republiks mange krige mod især Østrig, Preussen, Rusland og England. Danmark-Norge var under disse krige neutral.
Om Jacob tog til Danmark for at slippe for at komme i kløerne på Robespierre eller for at slippe for at komme i krig – eller af helt andre grunde, fremgår ikke nogen steder.
I folketællingen 1801 for København opholder Jacob Schmidt, musketer i 2. kompagni, 29 år, ugift, sig på Danske Livregiments kaserne i Sølvgade.
Hvervningsperioden i den danske hær var den gang normalt 8 år, hvilket passer fint med, at Jacob er i Nykøbing i oktober 1803, hvor han står fadder ved barnedåb.
Anne og Jacob bliver viet i Lødderup 7. februar 1806.
Den 29. august 1807 får Jacob borgerskab i Nykøbing som slagter. I forbindelse hermed oplyses, at han har opholdt sig en 6-7 år i Nykøbing. (Det var nok snarere ca. 4 år?)
I forbindelse med ansøgningen om borgerskab foreviser han en attest, udstedt af magistraten og sognepræsten i Richenweier (det tyske navn for Riquewihr) i Elsass, udstedt 24 og 27 september 1805, hvor der står, at han er født her.
Det er værd at bemærke, at i 1805, hvor Europa er i kaos pga. Napoleonskrigene, fungerer postbesørgelsen tilsyneladende så godt, at myndighederne i Alsace kan sende en attest til Jakob i Danmark.
Jakob ernærede sig som slagter i Nykøbing.
Han har et par gange købt/solgt et mindre hus i Nykøbing, bl.a. et i Vestergade, søndre side. I august 1822 sælger han sit hus til købmand Fr. Schade.
Ifølge afgangslisten i Nykøbing kirkebog og pasprotokollen rejste Anne Jensdatter og Jacob Smith fra byen i oktober 1822 med alle deres dengang 5 børn. Rejsemålet står anført som Tyskland.
Det har i datiden været en lang tur med alle børnene. Der er ca. 1200 km. fra Mors til Alsace.
Mon ikke Jacob er familiehistoriens franske soldat?
Vi stammer ganske vist ikke fra ham, men hans kone var moster til ”farbror Kristians” far, så der var altså en fransk soldat i familien.
Tekst: Ester Bukhave , august 2024
Bilag 1:
Attest ved Annes død 1849.
Det er svært at læse, men ordene Anna Jensdatter af Troelborg 23 januar 1849 er dog nogenlunde tydelige. Længere nede dukker
navnet Jens Troelborg op, ligesom der står noget med Jylland i kongeriget Danmark. Min kopi er desværre ikke bedre.
Bilag 2:
Anne havde mange søskende. Blandt dem var:
Maren Jensdatter
Gift med gårdfæster Mikkel Dam i Andrup, senere med tjenestekarlen Anders Madsen, som herefter blev kaldt Anders Dam.
Marens mor, Kirsten Mikkelsdatter boede her ved sin død, og to af søstrene: Anne og Marie, og måske også Johanne, ser ud til
at være vokset op her.
Svenning Jensen
Daglejer i Mollerup.
Ole Jensen Trælborg
Tjenestekarl, daglejer bl.a. i Outrup
Marie Jensdatter Trælborg
Gift 1. gang med husmand Berthel Mortensen Dahl i Frøslev. Efter hans død giftede hun sig 2. gang med tjenestekarl, senere
husmand Poul Nielsen Veilgaard i Frøslev. Hun døde 11 dage efter vielsen til sidstnævnte i marts 1832.
Kirsten Jensdatter
Gift med Christen Jensen Veile i V. Hvidbjerg.
Mette Jensdatter
Gift med gårdmand Christen Lavsen i Andrup.
Mette solgte efter Christens død gården i Andrup til to af sine sønner, Laust og Jens Christian. De delte gården mellem sig.
Laust solgte efter kort tid sin halvdel (den med bygningerne på) og overtog i stedet Østergård i Frøslev.
Jens Christian (kaldet Jens Lavsen) byggede en ny gård på jorden uden for Andrup by og kaldte den Bondehøj.
Få år efter købte han den gamle Søndergård i Andrup, rev bygningerne ned og lagde jorden til Bondehøj.
Jens Lavsen er min tipoldefar.
Mikkel Jensen Trælborg
Boede i Vodstrup.