Slægts- og lokalhistorie
ITM Ikast Maskinsnedkeri
Af Frank Artved
ITM Ikast Maskinsnedkeri er en fortsættelse af Ikast Trædrejeri v/Harry Linnebjerg. (Se artiklen under Træindustrien.)
Da Harry Linnebjerg valgte at gå på pension i 1983, solgte han sin virksomhed på Lassonsvej til Henrik Jensen.
Henrik er oprindeligt fra Herning, men han flyttede med sin mor til Ikast da han var ca. 11 år gammel. Allerede i
13-14 årsalderen viste han, at han ville have med møbler at gøre. I den alder startede han i sin morfars garage på
Givskovvej med at afsyre og male møbler i almuefarver. Hans annoncer under ”Det lille marked” i Herning Bladet gav gode resultater, og han tjente godt på sin lille virksomhed.
Da Henrik tog over efter Harry Linnebjerg, var han 20 år gammel og nyuddannet maskinsnedker
fra Kildsgaard i Bording. Firmanavnet blev ændret til ”Ikast Trædrejeri og Maskinsnedkeri v/Henrik
Jensen”. Den gedigne håndværkstradition fra tidligere skulle føres videre. Harry Linnebjerg hjalp
ham i starten især med trædrejningen, som Henrik ikke var uddannet i. Henrik fortsatte også med
renovering og almuemaling af gamle møbler. Nogle af de tidlige opgaver var renoveringaf et skab
fra 1700-tallet, et gammelt bornholmerur og enantik skrivepult.
Han fremstillede også nye møbler i gammel stil. Det var både tobaksskabe, skrivepulte og skabe til
vægure mv.
Fra starten var planen herudover at satse på underleverandørarbejde indenfor maskinsnederiet. Henrik Jensen i sit værksted
(Herning Folkeblad, 1983)
Det gik hurtigt for ITM på det tidspunkt. Allerede 5 år efter starten flyttede ITM til nye lokaler.
ROTA A/S havde opført en værkstedsbygning på 554 m2 på Thrigesvej 6 i Ikast. Denne bygning lejede ITM.
Det gik stadig fremad for ITM. I 1992 blev der bygget en hal på 405 m2 og i 1995 endnu en hal på 398 m2, så der i dag i alt er 1.359 m2 under tag.
Undervejs blev den personlige virksomhed i 1993 omdannet til et aktieselskab, der fik navnet ITM Ikast Maskinsnedkeri A/S. Året efter skete
der en ændring i selskabsstrukturen, idet Henrik købte et andet selskab, som fik navnet ITM Ikast Maskinsnedkeri A/S, og det hidtidige selskab
fik navneændring til 6.9.1994 ApS. Dette selskab blev nu den juridiske ejer af ITM.
Omkring årtusindeskiftet gik det stadig godt for ITM. Med ca. 15 mand tilknyttet kom antallet af fuldtidsansatte op på ca. 10 mand. Heraf var der
3 fastansatte damer og 2-3 løst ansatte. Det var damer, der fra tekstilindustrien var vant til et højt arbejdstempo, så de var gode til ”pillearbejdet” som f-eks. at sætte glas og glaslister i låger til vitrineskabe. Det, at der nu var kvinder på arbejdspladsen, skabte et helt andet arbejdsmiljø.
I 1999 købte selskabet ejendommen på Thrigesvej.
I de år var der stadig en lang række virksomheder i træindustrien. De opbyggede et godt samarbejde, hvor man kunne hjælpe hinanden. Når en havde fået en ny ide, gik den hurtigt videre til de andre. De både købte og solgte til hinanden, og havde sociale arrangementer sammen.
Produkterne hos ITM blev undervejs ændret, så møblerne i gammel stil er udskiftet med specialinventar og -møbler til butik, restaurations- og hotelbranchen samt til køkken- og møbelindustrien i et moderne design. Der produceres både skranker, diske og køkkenlåger i alt fra massive træsorter til møbelplader med finer, laminat og melamin også med malede overflader.
Der var nu så stor aktivitet, at ITM måtte leje sig ind forskellige steder i Ikastområdet. Det var korttidslejemål, der kunne opsiges, når aktiviteten igen var faldet.
ITM havde frem til finanskrisen i 2008 en lang række år med gode resultater.
ITM tilbyder kompetencer inden for indretning og møbeldesign, så det optimale møbel leveres både til private og til virksomheder. Det rigtige håndværk er i højsædet.
ITM er underleverandør til køkkenfirmaer og virksomheder, der tilbyder indretning af forretninger, restauranter og andet. En af de store kunder gennem alle årene er Østergaard Interieur A/S, der leverer et udvalg af møbler og inventar til restauranter, cafeer, pizzeriaer, kroer og andre professionelle brugere. Et eksempel herpå er leverancen af barområdet på Café Nohr i Ikast.
(Fotos 2021)
Ud over underleverancerne har Henrik nu også en egen møbelserie "Wood Junkie". Den er designet af hans søn Jonas, der er uddannet møbelsnedker.
Wood Junkie: Afhængighed af enkle møbler, der interagerer.
Eksempler på Wood Junkies design. (Kilde: woodjunkie.dk)
Der er skabt et mærke med tidløse møbler i den nordiske, enkle stil, der er smarte, skåret ind til benet, uden overflødige detaljer og mulighed for at forbrugeren kan interagere med designet.
Efter finanskrisen i 2008 har ITM’s marked været svagt. Bemandingen er reduceret til 2-4 mand. Det har medført tilsvarende svage regnskabsmæssige resultater.
Under Corona pandemien i 2020/21 har ITM været hårdt ramt, idet virksomheden leverer en del til restaurationsbranchen, som har haft det vanskeligt under pandemien.
Tiden har været udnyttet til ombygning og nye tiltag. Sønnen Jonas har designet en køkkenserie "Koeck" til private, og et showroom til serien er under indretning.
Markedet er nu bedre end ITM har set det længe, så det forventes, at driften bliver positiv igen.
Tekst: Frank Artved, okt. 2021
Kilder: Samtale med og mail fra Henrik Jensen, sept./okt. 2021
Herning Folkeblad artikel 1983
www.ITM-Ikast.dk
www.woodjunkie.dk
www.weblager.dk
CVR: Årsrapporter og registreringer